Градоначалникот на Аеродром, Ивица Коневски го завршува својот втор мандат. За разлика од повеќето градоначалници, тој, иако раководи со голема општина, не издвои приоритети во својата програма од 2013 година. Сепак, во неговите предизборни говори се споменуваат неколку клучни ветувања, кои ги издвоивме како приоритети, на кои се додадени и неколку важни инфраструктурни ветувања.

На поставените прашања за избрани 23 ветувања, во име на Коневски, од Општината кратко ни одговорија дека Општината ги има реализирано речиси сите наброени проекти, освен реконструкцијата на втор дел од спортскиот центар во Ново Лисиче и изградбата на репрезентативна општинска зграда поради технички проблеми и ветија нивна реализација во иднина.

Во принцип, од нашето истражување може да се заклучи дека голем дел од ветувањата за кои побаравме информација од градоначалникот се исполнети, но не сите, и не целосно.

Општината има Отчет од 100 страници, во кој се содржани само реализираните проекти.

Општината под водство на Коневски во овој мандат предвидела дека ќе потроши 25,6 милиони евра, а потрошила 10,5 милиони, што претставува околу 41 проценти реализација.

По жител, оваа Општина, во овој период потрошила 146 евра во капитални инвестиции.

Изградба на спортски центар „Јане Сандански“.  Ова ветување е остварено. На местото на старата сала „МЗТ“ е изграден спортскиот комплекс „Јане Сандански“, со јавно-приватно партнерство со фирмите на Сергеј Самсоненко. Центарот беше отворен во 2014 година, во рамки на ветениот рок. Рускиот бизнисмен ќе стопанисува со објектот 35 години, односно до 2049 година.

Пошумување на Општината со 20.000 садници. Од Општината не одговорија на прашањето колку садници се засадени, но во Отчетот велат дека засадиле 50.000.

Изградба на голем зелен парк покрај кејот на реката Вардар, кај Куќата на фудбалот, на површина од 25 хектари. Ова ветување е остварено и паркот е изграден на 100.000 квадратни метри со 600 садници и урбана опрема, од која дел овозможи Град Скопје. Општината се пофали со уште два големи паркови изградени во овој мандат: „Бановина“ и „Парк на светлината“.

Реконструкција на втор дел од спортскиот центар во Ново Лисиче. Овој проект вреден 35.000.000 денари, кои требаше да се обезбедат преку општинскиот буџет, со рок на реализација до 2014 година, не е целосно остварен. Според Општината, причината се „технички проблеми“.

И според „Вистиномер“ ова ветување е делумно исполнето. Недостасува салата за бокс.

Реконструкција на локален пат с. Долно Лисиче – с. Горно Лисиче. Ова ветување е остварено во 2013 година, во рамки на предвидениот рок.

Нова општинска зграда. Ова ветување требаше да се исполни до 2015 година, но не е остварено. Општина Аеродром плаќа кирија за просториите што тековно ги користи, и за една деценија потрошила 720.000 евра за наем.

Реконструкција на улица Руди Чајевац, улица Пандил Шишков, улица Вангел Тодоровски и улица Милан Зечар со тротоари. Рокот за ова ветување беше 2015 година. Од Општината велат дека целосно е завршена реконструкцијата на улиците, иако Милан Зечар во мај 2017, сè уште не беше ни почната. Во истиот период, улиците Пандил Шишков и Вангел Тодоровски беа во тек на реконструкција. Нив како реализирани ги нема ни во Отчетот.

Доизградба на детската уличка Тоше Проески. Улицата е продолжена и поплочена со поставување урбана опрема. Проектот е реализиран во 2013 година според предвидениот рок.

Општината, во периодот од 2013 до 2017 година, се концентрира главно на младите и спортот, и во овој мандат се обновија голем дел од училиштата и спортско-рекреативните објекти. Поставени се и неколку фекални колектори и обновени се булевари и улици.

Во однос на водоснабдувањето, пак, општината се соочи со проблеми во текот на август и септември 2017. Бројни се жалбите на граѓаните кон ЈП Водовод и канализација и Општината за честите најавени и ненајавени рестрикции и прекини на водоснабдувањето во Аеродром и Ново Лисиче.

Вкупен буџет на општината (2013—2016)

Планиран буџет

81.562.442

Реализиран буџет

49.851.495

Буџет за капитални инвестиции (2013—2016)

Планиран буџет

25.558.504

Реализиран буџет

10.543.462

Задолженост на општината

72.199

Реализирани капитални инвестиции по жител

146

Други општини